AURAT, TIDAK SEKADAR BERTUDUNG.

Assalamualaikum..

An-Nur ayat ke 31 yang bermaksud:

‘Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.’Kawan-kawan, memakai tudung kepala belum melengkapi syarat aurat kita sudahpun terpelihara, jika pakaian yang dipakai kita berlengan pendek, jarang dan nipis, ketat dan menarik perhatian untuk dilihat. Ini bukan menutup aurat, tapi membungkus aurat.

" Pakai tudung labuh-labuh pun, belum tentu baik, buat maksiat juga, bagus kami lagi walaupun berpakaian macamni [seksa seksi], hati kami baik, kami tetap solat juga. Solat tak pernah pun kami tinggalkan.." Ini ungkapan yang pernah saya dengar.

" Janganlah nilai kami dari luaran, hati kami baik, walaupun kami sosial" Ini ungkapan segelintirnya pula.

" Alaa..nantilah saya nak pakai tudung, hati saya belum terbuka, daripada saya kejap pakai, kejap bukak, lebih baik saya tunggu hati saya betul-betul bersedia untuk konsisten memakai tudung"

Alhamdulillah, masih diizinkan Tuhan untuk terus menulis di sini.

Kawan-kawan seagamaku, sejantinaku, sungguh saya menyayangi kalian.

Hati yang baik hanya akan mengeluarkan yang baik. Ibarat Cerek air, ia hanya akan menuang apa yang ada di dalamnya ke dalam cawan. Apa yang kita lihat di dalam cawan, itulah apa yang ada di dalam cerek tadi. Hati manusia begitu dianalogikan. Hanya hati yang terpimpin dengan hidayah akan merasainya.

Hati terbuka untuk bertudung, semua itu hanyalah alasan yang kita ciptakan. Sedang hidayah sudah terbentang didepan mata, tinggal kita yang mahu atau tidak untuk cuba dan mula mengubah diri untuk menjadi hamba yang lebih baik.

Meminjam kata-kata Dr.Faizal Musa [Faisal Tehrani] :

"IBARAT CAHAYA, IA TAK MENYAPA KAMAR YANG TIDAK DIBUKA JENDELANYA"

HATI kita ibarat jendela, jika kita tidak pernah membukanya, bagaimana bisa cahaya akan masuk ke hati kita? selagimana kita terus memenangkan hawa nafsu, selagi itulah tiada apa-apa yang akan berubah hari ini atau di masa akan datang..


Bersyukurlah selagimana kita masih mampu membuat amal kebaikan, sebelum Allah menarik balik tiap kurniaan ini daripada negara ini. Tidakkah kita mengambil iktibar betapa terdapat di negara lain Hijab dan pakain yang menutup aurat diharamkan? Tahukah kita betapa ramai rakan seagama kita berjuang habis-habisan untuk menuntut hak agar tidak disekat kebebasan bertudung? Betapa bertuahnya negara ini.

Sesuatu yang indah, sembunyikan ia. Ibarat gelang emas, jangan dedahkan ia di khalayak ramai jika tidak mahu disamun dan dirompak.

Untuk Semua Kita.. peringatan yang sangat baik, renung-renungkan :Jom sama - sama usahakan untuk menjadi muslimah yang hebat dan Berkualiti.
Wassalam.

Ijja1912

2 Cakap2 Belakang..:

  1. Assalammua'alaikum warahmatullah..

    Alhamdulillah,mesej yang cukup berguna =)

    BalasPadam
  2. Suhana, Terima kasih berkunjung ke blog ini. Alhamdulillah, moga ilmu yang ada kita kongsikan, moga konsisten dalam mengusahakan untuk menjadi hamba yang terbaik, dunia & Akhirat.
    Wassalam.

    BalasPadam

Silakanlah mengkritik dan saranan.