Kursus Kawen + Kursus Bisnes


> gambaran suasana semasa Kursus <


> Kafe yang bleh dikatakan Orait <

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, selepas membuat-buat rajin, berhempas pulas melawan godaan malas yang semakin beraja didalam diri, usailah sudah 2 hari kursus kahwin bertempat di Al-shahir Management, presint 16, Putrajaya, tamat sahaja kursus, saya bergegas pula ke Hotel Residence, Dekat-dekat dengan UNITEN, Bangi, Selangor.

Banyak info dan ilmu yang disegarkan semula selepas mengikuti kursus kahwin selama 2hari di Alshahir Management ni. Nak Promo jap, klik kat link ni kalau sahabat semua berhajat nak amik kursus ni kat SINI , dan blehlah daftar online / thru sms.. yuran macam biasa, RM80.00, 2hari, makan disediakan, surau ada, slain daripada tu, al-shahir gak sy rasa, membuat services berkonsep under 1 Roof..lebih lanjut info, just klik link tadi okeh.

"Bila nak kawen ijja? dengan sapa bakal suami?"

Tersenyum paksa je saya dengar soalan camni, Saya tak fikir pulak kita patut amik kursus kawen hari ni sebab nak kahwin esok kan? sy rasa lebih baik kita siap sedia awal-awal sebelum kelam kabut menuju ke gerbang perkahwinan tu. Nanti takderla di ibaratkan payung tak ready sebelum hujan, so tak salah jika kita siap2kan payung, siap2kan perahu, dan hanya menanti hujan di langit.. Selain daripada tu, just info, akan datang kursus kawen akan di anjak dari 2 hari ke seminggu, dan kemungkinan besar yuran juga akan naik. [ Ura-ura ]
Sebab yang lain pula, sy just terfikir kalau la dilengah-lengahkan, risau tak dapat approval cuti untuk seminggu next time.

Untuk warga selangor, Mas kahwin dah naik ke RM300, takder lagi istilah janda or dara dalam borang tu, lagi satu, stiap hantaran/jumlah nilai hantaran akan dimasukkan sekali dalam borang tu nanti/wang hantaran.

Ceramah disampaikan oleh ustaz + ustazah yang bertauliah, dan sangat memberikan jawapan yang trus difahami bila diajukan soklan.

Ok setel sharing ttg kursus kawen, ni kisah kursus Rancangan Perniagaan bersama PUNB pula, Isnin Pagi trus bergegas ke Hotel Residence Bangi. Termengah-mengah membawa beban beg yang sarat dalam lebih kurang 3.5KG kat blakang, 1.5KG di sebelah bahu kanan, nasib baik ada Hamba Allah yang sudi mengangkat beban tu sedikit..Tengkiu2..



4hari 3Malam, kursus yang hapenning, dan banyak ilmu lagi dapat ditadah dari sini, tambah lagi fasi yang sangat Cool, santai, tegas, menambahkan lagi happening ni. Dedicated for, Bro Alang, Riz, Shahril, From Career.excell..banyak sangat pelajaran dari korang. Teringat kata-kata Alang :

"Anggaplah kursus 4hari ni, seolah kamu berada dalam kdai pakaian, selagi kamu tak ambil dan rasa, selagi tu kamu takkan tahu kualiti setiap pakaian tu," maksud dia, selagi kita menganggap kursus ni adalah kursus, selagi tu lah perubahan yang kita buat selepas atau semasa kursus takkan berkekalan sebab kita tak pernah tau apa kebaikkannya pada kita. Alang tambah lagi :

"So kami takkan paksa kamu semua untuk ikut atau ambil setiap apa yg kami bagi, sebab kamu yang berhak tentukan kamu nak atau tidak baju tu, tapi setiap apa yang kamu buat akan ada akibat dalam kehidupan kamu"

Ouuh..Paling penting masa kursus ni, Alang sgt2 sensitif ttg soal punctual, satu kes kami just lambat 3 minit, hampir 48minit kami disuruh muhasabah why we are late? huh..

"Apa yang penting..Kerjasama, Wonderpets pun tau moral yang ni, tapi kita manusia yang ada akal camne lak?" Ok stop crita yang kedua. next time leh sambung lagi.

Cerita 3, Intro pengenalan, adalah mengenai Ciri2 Usahawan Dalam Islam.. Of course, setiap usahawan perlulah mensasarkan perniagaannya bukan hanya untuk keuntungan dunia semata-mata, tetapi adalah untuk mencapai kekayaan + kejayaan diakhirat sana..

Hari ketiga, maisng-masing diminta siapkan Rancangan Perniagaan yang basic, sbb hari keempat, setiap perantis akan buat presentation as individual. Ingat lagi tak tido hingga pukul 4pagi semata-mata nak siapkan RP [ Rancangan Perniagaan ]ni, tertidur depan laptop, dan pagi tak sarapan. ;D

'Sharing' beberapa picture semasa kursus :


- Kak ella, kak yanni, Me, Aslam, & Fendi -


- Aril, k.Yani.k.ella.Me, n fendi -



View bilik yang best dan mendamaikan..btul2 nampak masjid UNITEN, berbumbung biru.. Room 235, [Bilik yang bizi dipromote oleh kak ella coz kami dapat bilik yang luas daripada bilik2 yg lain, biasalah corner n paling hujung, biasanya orang yang nak beli rumah mesti akan pilih yang corner, sbb halaman dapat extra, btol tak? ]

View dari tingkap bilik :


- Sempat g snap picture semasa berjalan di pagi buta bersama Raiyan, kak Ella, me, azrul, and Shahril -





- Sebahagian perantis Punb yang dah complete kan misi..Next > Siapkan Rp, be ready to be an entrepreneur.. ^^,


Akhir kursus, sy bergerak pulang menuju ke stesen bas Putra, menemani kak yani yang nak balik ke Kuantan..All The Best Kak.. ouh..Baru teringat satu insiden di mana sy hampir2 tertipu dengan sorang abg Teksi ni..ok nanti kita sambung cerita okeh.. C u Guys..

All The Best, Wassalam,
- Gombak, Bt.Caves -

3 Cakap2 Belakang..:

  1. djah mana gambar ku yang macho n bergaya tu???? asyik qmbr k.illa ja MEMENUHKAN ruang.... mentang2 lah...hakakakaka

    BalasPadam
  2. HEHE..azreff..lawa nama..azrul..cek di FB, banyak gambar macho lagi bergaya ko disana..g cc ngan wulan ka ni?

    BalasPadam
  3. haha..nda taula suka pula drang simpan gambarku..wakaka

    BalasPadam

Silakanlah mengkritik dan saranan.