Sekitar B2B Bersama Karangkraf



Assalamualaikum..
Hari ni cuti..Ahad.. 4 Oktober 2009..

”Kita perlu berusaha bersungguh-sungguh. Kenapa Ramai lelaki yang tak berapa hensem atau perempuan yang tak berapa cantik dapat pasangan yang cantik atau hensem?”
Kata-kata awal pembuka bicara Daripada Datuk Hussamuddin Yaacub. Pengarah Kumpulan Karangkraf, merangkap ayah angkat kepada laman Web iluvislam.com sejak bulan Mei yang lalu, disambut gelak ketawa para hadirin yang hadir.

Sedikit perkongsian.. Sabtu 03.10.2009, Alhamdulillah..saya berpeluang menyertai program B2B [Back To Basics ] Bersama Krew-krew iluvislam.com, dan hadir juga beberapa ’User’ iluvislam.com yang terpilih [Kira bertuah la mereka yang terpilih, namun demikian agak rugi juga kepada mereka yang tidak dapat menghadirkan diri kerana inilah peluang para user untuk beramah mesra bersama krew..]

”Kita seringkali gagal, kerana kita selalu merasakan diri kita sudah cukup, sudah hebat, sedangkan sepatutnya kita perlu sentiasa meletakkan iri kita under Dot..”
[Atau lebih tepatnya kita kena merasakan diri kita ni banyak benda lagi yang perlu kita pelajari.] Dengan demikian, kita akan lebih bersungguh-sungguh bila mahu melakukan sesuatu. Kata-kata motivasi daripada Datuk saya hadamkan sungguh-sungguh, dan kaitkan semula dengan apa yang sedang saya lalui sekarang ini. Baru beberapa hari yang lalu juga saya ada menyatakan benda yang sama di dalam entri saya yang sebelum ini [Kaktus, Ulat bulu,Bunga dan Rerama ] – Be H U M B L E –

”Dulu, semasa saya masih belajar di Kolej, ada seorang siswi yang memang tak cantik dalam kampus tu. Tapi Dia boleh dapat seorang pasangan yang paling hensem, dan paling berada dalam kolej tu.. Apa yang dia buat sehingga dia boleh dapatkan lelaki tu? ” Datuk menyambung lagi sedikit percikkan kenangan masa lalunya kepada kami. Kami seolah tidak sabar, untuk mengetahui kesinambungan cerita datuk yang mana saya kira menarik dalam perkongsiannya.

” Siswi tu setiap hari lalu di tepi motor scrambbler lelaki tu. Suatu hari siswi tu menendang motorsikal siswa tersebut sampai jatuh” Sambung cerita Datuk Hussamuddin, ketawa hadirin kedengaran lebih nyaring berbanding yang pertama tadi. Saya juga tidak dapat menahan perasaan gelihati dengan cerita tersebut.

”Siswa tu sangat marah, siswi tu pun meminta maaf, dan mengakui dia tidak sengaja menendang motorsikal tersebut, sebagai tanda meminta maaf kepada siswa tersebut, siswi itu berjanji untuk membasuh motorsikal tersebut selama sebulan” Saya Terdiam, begitu juga dengan hadirin yang lain, yang kedengaran bisikan-bisaikan halus di belakang saya, ada juga ketawa kecil yang sempat telinga saya menangkapnya.
”Apa yang siswi tu buat selama sebulan tu? Sambil dia membasuh motor tersebut, dia mencuba bersungguh –sungguh untuk ’approach’ lelaki tersebut. Akhirnya siswi tersebut berjaya mendapatkan lelaki tersebut.”
Datuk Hussamuddin menyambung lagi cerita lampaunya.

” Moral daripada cerita ni, kita perlulah bersungguh-sungguh bila melakukan sesuatu, Biarpun kejayaan itu mulanya kecil, ia akan merebak menjadi kejayaan yang besar-besar pula selepas ini.”
”Kejayaan itu akan develop perlahan-lahan bila kita tidak pernah berhenti untuk berusaha.”


Perkongsian yang menarik buat saya, bukan kerana cerita itu bersangkut paut bagaimana mahu mencari pasangan ye, tapi ’the hidden moral of the story.’ [Moral lain, jangan sesuka hati tendang motorsikal atau kereta orang lain kalau rerasa duit tak cukup untuk bayar gantirugi kemek kereta atau motor tu..]

Tentatif program di antaranya penyampaian hadiah kepada para 'user' yang berjaya memenangi pertandingan meriah Ramadhan. Tahniah diucapkan kepada semua 'user' yang berjaya dan untuk yang belum sampai rezekinya memenangi pertandingan tersebut, jangan putus asa yea, sila-silalah aktifkan diri selepas ini sekiranya iluvislam.com menganjurkan lagi aktiviti seumpama ini.

Perkongsian selepas itu adalah daripada Imran Koyube [ Presiden iluvislam.com ], yang mana beliau juga menceritakan secebis kisah zaman kanak-kanaknya yang penuh dengan kenakalan, dan hanya kerana kereta mainan tamiya, beliau merajuk di belakang bangunan dan buat ibubapanya mencari-cari di mana beliau merajuk dan membawa diri. Heheh, kelakar juga membayangkan cerita presiden ni. Cerita beliau disambut gelak tawa daripada kami.


Selepas itu, Wakil daripada kumpulan Mestica, [Terlupa nama la] memberikan sedikit perkongsian bagaimana kumpulan mereka masih bertahan sehingga kini, beliau ada memetik kata-kata :
”Kalau diikutkan dari segi pencapaian dan kejayaan, kami belum layak lagi sebenarnya untuk berada disini untuk berkongsi tentang kejayaan, kerana ada lagi kumpulan nasyid yang lebih layak di luar sana seperti Hijjaz, Rabbani, Raihan, dan yang lain-lain.” Kesimpulan daripada perkongsian tersebut, saya sangat tertarik dengan perkataan ni, kena jadi ’sukaredhawan..’ Berbeza sedikit daripada makna sukarelawan, kerana Sukaredhawan lebih besar maknanya.

B2B bersama karangkraf kali ni juga memberikan saya peluang untuk mengenali dan bertemu mata dengan teman-teman krew iluvislam yang selama ini hanya saya kenali lewat ym atau menjelajah blog mereka. Agak teruja dapat bertemu dengan:

kak Asniza [Ketua Moderator]> Kak, moga ada lagi pertemuan kita selepas ini, lain kali kena stay kat umah akk la, baru berpeluang bersembang panjang dengan akk lagi yea..[laksa yang akk masak tu, tak sempat saya nak rasa..dah habih! Huh, sangat laris..]
Princess Islam [Iela] >> Pasni mesti boleh jumpa dah jalan ke karangkraf dan tak sesat-sesat lagi yea.
Saidah [Kecik molek jer orangnye..dengan pertanyaan > jangan wisau2, assignment korang pasti dapat siap..],
Masyitah >> Masyitah udah2 le usik akk pasal tuttttt.... heheh <
Puteri >> Sorry..sebab asik tersalah panggil nama puteri, jadi masyitah.Patut la akk panggil tak nyahut, rupanya nama dia Puteri, bukan masyitah..hehe sori2..
Adik Najah >> Gud luck SPM yer..mesti boleh buat nyer.. nakal yea, baru tau akk pun nakal juga ngalahkan dia, sampai tak cukup rahang mulut nak ketawa..[Bulih cramp mulut nak ketawa]
Asma’ >> Ini pertemuan kali ke empat dengan Asma’, kali ni dia bawak anak buah dia yang comel dan mudah mesra ngan orang, [Naina] InsyaAllah ada lagi pertemuan bakal meyusul selepas ini.
Syawal dan Aman > Masing-masing cuba mengambil hati naina, rupa2nya korang blom ader aura ke bapaan lagi ni, menangis budak tu di buatnya. Hehe..Lain kali bawak la gula-gula ke, coklat ke kalau nak amik hati dia..rasuah nampaknya..
Syikin >> Kami Asik sembang pasal bisnes, pasal marketing, pasal frozen food, pasal peluang bisnes.. hehe..lepas ni kalau ada bisnes, boleh la kita JV yer..
Nur Suhana >> Moga sempat siap slot Modul 3 tu ye..InsyaAllah sempat nnt saya emel kan..
Wann >> Makasih atas skim pinjaman kamera DSLR nikonnya..hehe, teruja juga mengambil gambar, ikutkan hati mahu saja ku bawa pulang kamera tu..
Bro Firdaus >> Makasih kerana menyediakan perkhidmatan transportnyer..
Aina >> Si kecil molek yang berjiwa besar..Moga terus berjaya.
Lisam .>> Tegur-tegur melambai tangan je.
Zarina >> Sori..sori terlupe lak..hehe..ni pertemuan kali kedua dengan zarina, 1st jumpa masa majlis ifthar di Masjid Usamah, Wangsa Maju.. lepas ni bila ada program lagi, insyaAllah akan try melibatkan diri secara aktif dan proaktif..

Kepada semua krew yang tidak tersiar namanya di sini.. Saya amat rasa gembira, bersyukur, dan mengharapkan ada lagi pertemuan kita yang bakal akan menyusul selepas ini. Bukan hanya di alam maya, tetapi juga di luar Maya. Moga terus thabat dan Istiqamah..

Akhirul kalam.. Selamat menyambut Ulang tahun yang ke tiga iluvislam.com.. Moga langkah ini tidak akan pernah berhenti, walau pun nanti kita akan mengalami tempangnya sebelah kaki, jalan ini perlu terus dirintis dan diteruskan kerana jalan ini tiada akhiran, ia kekal berterusan hingga nyawa diambil. Mudah-mudahan ada bahagian saham kita di akhirat sana. Amin..


p/s .. Sesiapa yang ada gambar semasa di b2b tu, share la di thread forum ok.. ini pula perkongsian gambar yang di ambil oleh seorang krew iluvislam. Klik link di bawah :
>> http://www.flickr.com/photos/15341172@N06/sets/72157622387130163/

11 Cakap2 Belakang..:

  1. ina tak de pun nama..huhu majuk la gini kak ijja

    BalasPadam
  2. layan budak kecik buat hape.
    baek nyakat dia sampai nangis.
    padan muke.

    haha.

    BalasPadam
  3. huhu ye la kak..
    insyaAllah akak yg comel

    BalasPadam
  4. akak, copy citer dr blog akak la ek post kat blog ina.hihi
    tq

    BalasPadam
  5. ijja ll Zarina >> Boleh je.. tapi mai kopi secawan.. heheh..takder la, memain jer, kalau nak kopi, kopi ajer la.. ;)

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. lambai..lambai..hehe

    lom ade kesempatan nak bertanya kabar kak ijja. selalu sempat lalu kat tepi then sebut name je ^_^

    BalasPadam
  8. bukan camtu akak...
    budak tu yang pelik...
    bukan aman yang pelik...
    camner tak pelik nya...
    aman yang ensem ni pun..
    dia tak mau...
    tak ker pelik nya tu~~

    huhu...
    smlm nak gak sakat akak...
    tapi semedang jauh jaa~~
    tak per...
    di lain waktu~~
    jgn risau...

    BalasPadam
  9. hehe..thanks ye k.ijja atas carian modulnya..tak sangka nama saya tercatat disini..hehe (^^,)

    BalasPadam
  10. ijja ll Wal n Aman Shah >> Heh, Korang dua org ni memang leh jadi adik bradik tak sedarah.. dua2 pun tak habih2 menyakad budak kecik tu..cian die.. Budak tu pelik tgok korang yang pelik..hahaha..

    ijja ll Suhana >> wat bagi siap tau modul..hehe..akk pun tak siap lagi.. ;D

    IJJA ll Lisam >> HEh..pasni akk kena lari jauh2 selamatkan diri daripada lisam sebelum sempat beliau nak sakat.. Lari..lari.. ;D

    BalasPadam
  11. yo ijja! heheh assalamualaikum. dlm byk2 gmbr tu ijja yg mane satu?

    BalasPadam

Silakanlah mengkritik dan saranan.