Rahsia Dalam Rahsia


Assalamualaikum..
Hari ni saya baru sahaja habis membaca sebuah buku motivasi Karya DR.Hm Tuah Iskandar, > Membina Jatidiri Gemilang <, saya tidak berapa ingat bila kali terakhir saya membacanya. Baca punya baca, terjumpa satu bab dalam buku ni yang bertajuk
> 2 cas Untuk Bangkit <, Secara ringkasnya, bab ni menerangkan tentang kelebihan solat secara berjemaah dari perspekstif saintifik. Kajian ni telah dijalankan oleh seorang Prof dari AS. Hasil kajiannya beliau mendapati :

1- Tubuh manusia mempunyai 2 cas eletrik iaitu cas positif & Negatif. Dalam aktiviti harian manusia, proses pembakaran berlaku, dan semasa proses ini berjalan, akan berlaku pertukaran cas antara positif dan negatif. Akibatnya ketidak seimbangan akan berlaku dalam tubuh. Cas-cas ini perlu diseimbangkan kembali agar keadaan tubuh manusia kembali stabil.

2- Kajian dari Prof ini telah menunjukan bahawa solat berjemaah itu, serta jumlah rakaat yang berbeza-beza pada waktu yang berlainan adalah berfungsi untuk meyeimbangkan kembali cas-cas yang dibakar tadi. Dalam keadaan solat berjemaah, makmum perlu meluruskan saf, dan digalakkan bertemu bahu, dan bersentuhan hujung jari kaki.

3- Cas yang berlebihan, samaada negatif atau positif akan dikeluarkan dalam keadaan tadi. Manakala cas yang berkurangan akan ditarik kedalam tubuh setiap jemaah tadi. Semakin lama proses sentuhan ini berlaku, akan semakin stabil dan seimbang cas-cas yang berada dalam tubuh setiap jemaah, kerana sifat cas-cas eletrik yang tarik menarik dengan cas yang lain.

Berkaitan Tentang rakaat di dalam setiap waktu solat pula, Prof. ini mendapati :

1- Apabila kita tidur, tubuh kita mengandungi cas-cas positif dan negatif yang hampir seimbang, Oleh itu Kita hanya memerlukan hanya sedikit sahaja lagi untuk proses pertukaran cas untuk kestabilannya. Disebabkan itu, maka Solat Subuh hanya dikerjakan sebanyak 2 rakaat sahaja.

2- Solat Zohor,4 Rakaat > Selepas sehari suntuk berkerja, tubuh kita telahpun menggunakan sejumlah tenaga yang banyak, justeru itu solat 4 rakaat pada waktu zohor dan asar dikerjakan untuk menstabilkan semula cas-cas tadi pada tahap maksimum.

3- Solat Maghrib > Pada sebelah petangnya, tenaga kurang digunakan dan hanya sedikit rakaat yang didirikan untuk memaksimumkan kestabilan cas-cas eletrik tadi.

4- Persoalan timbul di fikiran prof. tadi kerana,mengapa pada waktu isyak solat ini 4rakaat sedangkan pada waktu malam kita kurang menggunakan tenaga. Jawapan yang belaiu temui ialah:
Melalui solat isyak ini, 4 Rakaat merupakan ruang yang dibuka dengan lebih luas untuk memberikan ketenangan dan tenaga tambahan kepada kita untuk mudah bangun mengerjakan Qiamullail. [2rakaat extra untuk tenaga yang lebih agar mudah bangun di sepertiga malam)

Kesimpulannya : Profesor tersebut sangat kagum dengan ajaran Islam yang sangat istimewa dan sangat lengkap ajarannya..Wallahu'alam..

Takbir!!!

0 Cakap2 Belakang..:

Catat Ulasan

Silakanlah mengkritik dan saranan.